1 Tenaga yang paling kuat di dunia yang 1 ini adalah kasih sayang. Tanpa kasih sayang kita tak akan ber 1. Hormati dan sayangilah kerana Allah yang 1. Kita, 1 Agama, 1 Al-Quran, 1 Kiblat, 1 hari Merdeka, 1 hari raya, 1 Negara dan 1 Dunia. Jangan kerana 1 sebab kita bermusuh antara 1 sama lain. Kekuatkan ikatan 1 ini semoga tercapai 1 matlamat iaitu Sinar Kasih Sayang 1 Dunia...
بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Pernah saya dengar kata² yang boleh dikongsi bersama
|Ilmu bukan pada orang dewasa @ orang yang belajar tinggi sahaja, jadi janganlah kita tunjuk ego seolah kita mengetahui segalanya. Walaupun sesuatu teguran positif @ ilmu datang dari seorang budak kecil. Terimalah|

Terima Kasih Pada Yang Sudi Ziarah Disini, Pandangan Sahabat² mungkin lebih baik dari saya. Sama²lah kita berkongsi ilmu untuk hari ini dan masa depan kita dan semua... Sampaikan Komen Pendapat sahabat...Mudah²an kita dapat memperbaiki diri menjadi lebih baik.Terima Kasih...
Perjalanan Kisah Kasih Azriey... http://www.facebook.com/sinarmawaddah

Wednesday, February 17, 2010

Mohawk hairstyle | Ganazzz Gilerr | Hukumnya ?

Apakah hukum membuat gaya rambut yang tercacak " Mohawk" ?

Orang Islam dilarang meniru atau mengikut fesyen pakaian orang bukan Islam khususnya membuat gaya rambut yang tercacak yang tidak mendatangkan faedah dan merosakkan imej dan akhlak Islam...Klik sini: Hukum Mewarna Rambut

1. Apakah hukum meluruskan rambut "Rebonding" bagi lelaki ?

*Haram meluruskan rambut atas kaum lelaki semata2 untuk bergaya kerana termasuk mengubah ciptaan Allah tanpa uzur syar'ie. (RUJUKKAN)

2. Apakah hukum meluruskan rambut bagi perempuan dgn alasan rambut kerinting terlalu kusut dan terlalu banyak yg tercabut/luruh bila di sikat. Bila di luruskan tiada lagi masalah tersebut.

*Tidak ada sebarang nas yang jelas pada mengharamkan perbuatan meluruskan rambut. Ulamak2 yang melarangnya berdalil dengan hadith yang umum yaitu Nabi saw melarang mengubah suatu ciptaan Allah swt.

Kerana itulah ada setengah ulamak yang tidak mengharamkannya.

Ada pun meluruskan rambut dengan sebab kusut maka tidaklah menjadi kesalahan kerana ia termasuk dalam perkara menolak kesukaran.(RUJUKKAN)

Bagaimanapun ia diikat dengan syarat berikut :-
1- Pewarna tersebut bukannya jenis yang kekal, jika tidak ia dikira mengubah ciptaan Allah SWT yang diharamkan.
2- Menggunakan pewarna yang suci dan halal.
3- Tidak mengakibatkan mudarat terhdp kesihatan individu. Seperti Kanser, kekeringan rambut dan merapuhkannya, atau allergi ataupun mudasrat terhdp janin dll akibat bahan kimia pewarna tadi.
4- Memutihkan rambut iaiatu dengan mengikis warna hitamnya dengan tujuan utk menghasilkan warna baru rambut yang lebih cantik, adalah makruh. kerana ia menukar ciptaan asal Allah. (RUJUKKAN)

Lampiran disini bukan untuk menjatuhkan maruah sesiapa, Gambar² didalam blog ini hanya untuk menggambarkan isi lampiran.

1 Komen disini:

kaminakueh said...

haihh... camner la smpai cmni skali rmbot2 kawan sebangsa kite sanggop buat... hmmm..

Kembali ke Halaman Utama